Gratis verzenden en retourneren
Snelle levering
Achteraf betalen
Persoonlijk advies
Menu
0
11Mar2021
Woontrends 2021 - Voorjaar/Zomer

Woontrends 2021 - Voorjaar/Zomer

Door: MoniqueReacties: 0

WOONTRENDS 2021 

Blij dat we 2020 achter de rug hebben? Dan kunnen we elkaar de hand schudden. Al zijn we helaas nog niet klaar met de drama’s en ongemakken – of zij niet met ons: we starten 2021 vol hoop, goede moed en een positieve mindset. Ik, Monique van Dekbedovertrekken & Zo, verklaar positiviteit bij deze tot dé trend van 2021. Dat brengt ons meteen tot de kern van deze blog: trends. Om precies te zijn: woontrends. Ik laat je even lekker wegdromen bij al het moois wat de pro’s van de interieurwereld voor ons hebben bekokstoofd. Hebben we allemaal verdiend.

Eerst even dit. Een trend: wat is dat eigenlijk? De meeste verklarende woordenlijsten omschrijven het als volgt: “ Een trend is een koers die zich gedurende een langere periode in een bepaalde duidelijke richting beweegt.” Een gortdroge omschrijving, die voor veel verschillende onderwerpen van toepassing is. Ook voor mode & interieur dus: twee vakgebieden die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en in de uitvoering gelukkig een stuk minder gortdroog zijn! In de mode- & interieurwereld zijn trends de motor waar het hele systeem op draait. De hartslag, de hoeksteen, de bron. Trendwatchers zijn dan ook van cruciaal belang: dankzij hun ‘fingerspitzengefuhl’ en maatschappelijk inzicht kunnen merken en producenten precies die producten maken waar ons hart sneller van gaat kloppen.  Maar trendwatchers kijken niet alleen naar de ‘basics’  zoals stoffen, vormen en kleuren: ze kijken ook naar andere situaties die invloed hebben op onze manier van denken, onze voorkeuren, onze interesses en hoe we ons voelen. Zoals kunststromingen, politieke ontwikkelingen, en sociaal-maatschappelijke tendenzen. Het meest treffende voorbeeld wat ik je nu kan geven: deze periode van gedwongen thuisblijven en creatief omgaan met wat er wel en niet kan/mag gaat nog jarenlang zijn sporen nalaten in de trends van de toekomst. Ik voorzie alvast dat we nog meer aandacht gaan schenken aan ons interieur, comfort, well-being, geluk en duurzaamheid. Je woont in je huis, maar je leeft in je thuis. Leermomentje van 2020. Wat mij betreft één met een gouden randje.

TREND 1 – PUUR NATUUR

Geen nieuwkomer in de woonmode, maar wel één die zich onvermoeibaar blijft door-ontwikkelen: de natuur als inspiratiebron. En dat gaat breed: van natuurlijke materialen tot natuurlijke kleuren tot op de natuur geïnspireerde prints. Ik zet ze voor je op een rijtje:

Natuurlijke materialen.

 • Hout is een blijvertje, maar krijgt flinke concurrentie van bamboe, riet en rotan. Niet alleen omdat het mooi is en perfect bij de woonmode van nu past, maar ook omdat het alle drie snelle groeiers zijn die na het oogsten/herbeplanten in een mum van tijd weer op volle sterkte zijn. Van duurzame bron dus. Duurzaamheid is steeds meer norm dan uitzondering, en loopt als een rode draad door alle trends heen. Waarover later meer!
 • Levend groen. Planten zijn niet meer uit ons interieur weg te denken en vertegenwoordigen een heuse lifestyle: er is een levendige ruilhandel in stekjes, insta-accounts over planten en hun verzorging hebben massa’s volgers, en niche plantenwinkels – bijvoorbeeld 100% gespecialiseerd in Japanse kokodama hangplanten – schieten (althans pré-covid) als paddenstoelen de grond uit. Kleine uitzondering op de term ‘levend groen’: ook droogbloemen zijn weer helemaal terug. Ingelijst, onder een stolp, in een glazen fles: de dromerige vervaagde kleuren staan model voor de nieuwe vergrijsde pasteltinten van dit seizoen.
 • Even preken voor eigen parochie: natuurlijke materialen – in de vorm van textiel - zijn natuurlijk bij uitstek geschikt voor beddengoed. (Biologische) katoen, linnen, bamboe (maar dan uiteraard als textielvezel) voor dekbedovertrekken. Dekbedden van dons, wol en bamboe. Allemaal puur natuurlijke producten die ervoor zorgen dat we gezond slapen. De eco-varianten van deze natuurproducten staan enorm in de belangstelling, en het aanbod wordt alsmaar groter. Ook bij Dekbedovertrekken & Zo vind je er veel van in het assortiment.

Natuurlijke kleuren en dessins. 

 • Neutraal beige en greige, aardse bruintinten en warm terracotta vormen een belangrijke kleurgroep in de woontrends van 2021. Dankzij de revival van de 70s is het bruine interieur van toen weer helemaal hip, maar gelukkig wel met een hedendaagse twist. Donkerbruin combineer je vandaag de dag vooral met roze en goud, aarde- en terracottatinten combineer je met-en-door-elkaar.

 Dekbedovertrek Tender Buin van At Home Modern 70s chic: AT HOME laat zien hoe je donkerbruin in je slaapkamer toepast. Bijkomend voordeel van een donkerbruin dekbedovertrek: kom maar door met die eerste kop koffie, knoeivlekjes geen probleem.

Rivièra Maison Dekbedovertrek Desert Secrets ZandDe rustige natuurtinten Riviera Maison’s dekbedovertrekset blenden mooi met hout en riet.

 • Groen, groener, groenst. Niet alleen qua lifestyle – over duurzaamheid later meer – maar ook letterlijk. De groentinten van de woontrends 2021 zijn niet onder 1 hoedje te vangen: ze gaan van smaragd tot palm, van gras tot olijf, en van wasabi tot erwt. Van diep en donker tot fel en pastel: mixen mag – leef je uit. Wist je dat groen staat voor rust, harmonie, balans en evenwicht? Perfect voor de slaapkamer!

VT Wonen Covered with Flowers

In de nieuwe beddengoed collecties van VT Wonen, Kayori en Walra vind je fraaie dekbedovertrekken in prachtige groentinten waarmee je je slaapdomein een stijlvolle, kalme uitstraling geeft.

 • Botanische prints en dessins zijn nog steeds helemaal on-trend. Van lieflijk, fragiel en fris tot uitbundig tropisch – vaak ook nog voorzien van apen, flamingo’s en exotische vogels.

Ook in de andere beddengoedcollecties veel aandacht voor bloemen en bladeren: zo zijn ze opgeleukt met sierlijke zwanen, olijke apen en andere vreemde (oeps, ik bedoel exotische) vogels.  Zó leuk!

TREND 2 – REIS OM DE WERELD  & JAPANDI

Reizen doen we allemaal graag, maar soms zit het er even niet in. Hoe leuk is het dan om je huis aan te kleden met stijlen uit alle windstreken! Maar hoe pak je dat aan? Lees maar mee…

 • Van bijzondere souvenirs – die je soms gewoon stiekem met je Ipad op je eigen bank bij elkaar geshopt hebt – tot felgekleurde Indiase wandkleden , en van Marokkaanse tegeltjes in de badkamer tot kakelbonte Afrikaanse opbergmanden: het zijn de sfeermakers die deze trend tot leven brengen. Je hoeft het echt niet in je hele interieur door te voeren: met een paar goed gekozen eyecatchers zet je al snel de juiste sfeer neer. Kijk vooral ook eens bij kringloopwinkels: het zal je verbazen hoeveel geweldige vakantiesouvenirs daar ‘geparkeerd’ worden totdat de volgende liefhebber ze meeneemt om te koesteren.
 • Helemaal nieuw binnen deze trend is de combinatie van twee landen/werelddelen die elkaar versterken. Japandi is een kruisbestuiving tussen Scandinavische stijl en Japanse stijl. De Scandinavische stijl kennen we van het gebleekte hout, de mix van wittinten en knus woontextiel, zoals gebreide of gehaakte plaids. Japan voegt een vleugje Oosterse stijl toe, met organische ronde vormen en welgemikte glansaccenten. Net even wat chiquer dan de basic Scandinavische stijl van de afgelopen jaren, maar helemaal volgens de woontrends van 2021.
 • De kleuren van deze trend lopen nogal uiteen. Zo zien we veel vergrijsde pasteltinten – oudroze, vergrijsd groen, poederblauw en (nieuw & hip!) lila. Diep donkerblauw wordt door alle woonbladen getipt als de kleur voor muren - felle knalkleuren zoals roze, geel en oranjesteken daar jong en fris tegen af. Voor een extra toefje glamour is goud altijd goed.
 • Welke dessins kies je als je deze trend in je beddengoed wilt terugzien? Indiase paisleyprints, grafische dessins die op Marokkaanse tegeltjes geïnspireerd zijn, Mexicaanse strepen en bloemprints, of een patchwork van al die verschillende printjes door elkaar. Maak het zo bont als je wilt!    

Inspiratie uit kleurrijk India: een bonte kleurenmix voor een dekbedovertrek van Pip Studio, of zoete sari-pastellen en Paisleydessins van print-expert Oilily.

    

Marokkaanse tegelmotiefjes en Indiaase Ikat-strepen uit de collectie van Kardol. Kleurrijk en werelds, maar ook neutraal en rustgevend. Zo kan het natuurlijk ook!

Japandi: het beste van Scandinavie en Japan verenigd. Duurzaam beddengoedmerk Kayori laat zich inspireren door Japanse prints en dessins – de styling doet qua kleurgebruik en (ronde) vormen Scandinavisch aan. Zie je hoe sterk zo’n donkerblauwe muur werkt?

TREND 3 – TRADITIE & AMBACHT

Vroeger was iets dat machinaal gemaakt was het toppunt van luxe – het gaf status omdat men zag datje er flink voor in de buidel had getast. Als iets er zelfgemaakt uitzag werd dat als armoedig beschouwd. Dat kunnen we ons nu bijna niet meer voorstellen. We zijn gek op handwerk, ambachtelijk vakmanschap en karakter. Veel persoonlijker en warmer dan gladde perfectie! Dit is dan ook terug te zien in de Woontrends 2021.

 • Ambachtelijkheid mag je lekker breed opvatten: er wordt inspiratie geput uit allerlei vakgebieden. Van de chique kleermaker uit Bond Street die onberispelijke maatpakken maakt voor de Engelse Upperclass, tot de handgeweven en –gebreide kleden van Marokkaanse berbers en het kleurrijke borduurwerk uit India en Mexico.

Hét handwerktijdschrift van Nederland, Ariadne at Home, heeft een ook luxe collectie beddengoed met XL close-ups van handbreisels, Indiaas borduurwerk en klassieke herenstoffen. Ambachtelijke technieken in een modern jasje!

Ariadne at Home

 • Ook kunst is een ambacht. Nooit eerder zagen we zo’n eclectische mix van moderne line-art, traditionele olieverf- en digital gemanipuleerde collages op ons beddengoed verschijnen. Dat wordt nog lastig kiezen!    

Dankzij Beddinghouse kun je het bed delen met Vincent Van Gogh. Vindt je vent geen probleem, hij ligt er zelf ook bij.

 • Ook als een drukke print niet je ding is, valt er genoeg moois te ontdekken. Cottage Core is een kleine trend-in-een-trend die het sobere leven op een traditionele boerderij moet weerspiegelen, ware het niet dat de stoffen en materialen die daarvoor worden gebruikt stiekem behoorlijk luxe zijn. De zachte effen tinten ogen nonchalant, maar geloof me: er zijn heel wat verftesten voorafgegaan aan dat doorleefde gevoel dus die nonchalance is schone schijn. Met de nadruk op ‘schone’, want oh wat zijn die verwassen tinten mooi.

TREND 4  - DUURZAAMHEID

Duurzaamheid als een trend betitelen zou niet eerlijk zijn. Doen we dus ook niet. Duurzaamheid staat eindelijk hoog genoteerd op de agenda en dat kunnen we alleen maar toejuichen! En eerlijk is eerlijk: jij – als bewuste consument met een groot en ‘groen’ hart – hebt daar een grote rol in gespeeld! De vraag om eerlijke, duurzaam geproduceerde spullen is de laatste jaren enorm toegenomen, en daar wordt door de fabrikanten naar geluisterd. De rollen zijn inmiddels omgedraaid: vroeger had je maar te kopen wat er aangeboden werd – tegenwoordig bepaalt de ‘vraag’  van de consument meer en meer het aanbod. En zo hoort het ook! Duurzaamheid is geen vluchtige modegril: het loopt als een rode draad door alle trends heen. Vandaar dat we  het – last but not least – opnemen in ons overzicht van Woontrends 2021.

Ook in de interieurwereld is veel aandacht voor duurzame materialen. We tipten eerder al bamboe, riet en rotan aan: duurzame materialen die we steeds meer zien. Niet alleen omdat ze duurzaam zijn: ze zijn ook gewoon mooi! Vinden jullie die retro-geïnspireerde kasten met deuren van gevlochten webbing ook zo geweldig? Meubels van gerecyclede materialen zijn al langer een trend, maar er komt steeds meer variatie. Hergebruik is ook een vorm van duurzaamheid: hoe langer een product meegaat, hoe minder nieuwe producten er gemaakt hoeven te worden. En dat die duurzaamheid qua hoge kwaliteit en tijdloosheid van het ontwerp niet alleen een eigenschap is van peperdure merken, bewijst prijsvechter Ikea. Zij hebben een inruilservice in het leven geroepen: je kunt je meubelstuk terugbrengen – je krijgt een deel van de aanschafprijs terug, en Ikea biedt het opnieuw te koop aan in de koopjeshoek. Je moet je in te leveren meubel alleen wel eerst even uit elkaar schroeven. Wat denk jij: gaat dat net zo makkelijk (NOT) als het in elkaar zetten? Desalniettemin: hulde voor Ikea. Ze geven het goede voorbeeld.

Voor beddengoed is duurzaamheid echt een hot topic. Dekbedovertrekken, hoeslakens en kussenslopen staan in direct contact met je huid. Als je geluk hebt well 8 uur per etmaal: drukbezette typjes en ouders van jong grut misschien iets korter. (Ik ken beide situaties uit eigen ervaring) Daarom is het des te belangrijk dat je bedlinnen van goede – lees: comfortabele, gezonde en veilige – kwaliteit is. En als het even kan: geproduceerd met minimale impact voor de planeet en ons leefmilieu.

 • Biologische katoen kennen we inmiddels allemaal - en ja, er zijn verschillen in de mate van duurzaamheid maar ook bio-katoen zonder certificaat is stukken mens- en milieuvriendelijker dan ‘gewone’ Wil je hier meer over lezen, surf dan naar de blog die ik eerder schreef over mijn stoffenbibliotheek. Daarin vind je een heel hoofdstuk gewijd aan biologische katoen.
 • Ook gerecyclede katoen is tegenwoordig helemaal geaccepteerd, niet alleen voor kleding maar ook voor beddengoed. Soms bestaat een stof uit 100% gerecyclede katoen, maar ook mengvormen van 70% gerecyclede katoen/30% (bio-) katoen komen voor. En waarom niet: de gerecyclede stoffen worden goed gereinigd en weer teruggebracht tot vezels waarvan draden gesponnen worden die weer tot stof geweven worden. In feite zie en voel je er dus niets van, maar jij en de planeet varen er wel bij.

Omdat ik apetrots ben op de mooie eco-friendly merken in mijn assortiment, laat ik je even meegenieten van een paar inspirerende voorbeelden.

Kayori

Kayori brengt de prachtigste dekbedovertreksets van stevig gecertificeerde stoffen. Dit mooie merk heeft ook mindfulness hoog in het vaandel staan: elke dessin- of product serie is ontworpen vanuit een filosofische invalshoek. 

Kayori Furano

Zoals Shinrin Yoku, het ‘bosbaden’ waarbij je midden in de natuur je geest helemaal vrij maakt van stress en negativiteit. Heb je vast wel eens over gehoord of gelezen: het is in Nederland inmiddels helemaal hot & happening!

Kayori Izakaya Izakaya staat voor ontspanning en genieten als tegenhanger van hard werken. Feel-good begrippen die perfect van toepassing zijn op jouw eigen ontspanningsruimte: je slaapkamer!

Bij Walra zetten ze hoog in op gerecyclede (remade) materialen. De zachte natureltinten, frisse strandstrepen en prachtige natuurprints liften allemaal mee op de eerder genoemde woontrends.   

Zo. Heb ik je bij deze een beetje bijgepraat over de nieuwste woontrends van 2021 – en hoe je die trends met een dekbedovertrek uit mijn collectie naar je slaapkamer haalt. Natuurlijk is er nog veel meer moois te ontdekken op Dekbedovertrekken & Zo: ik kan er uren over doorpraten maar dit is een blog en geen boek. Kijk lekker rond op de site, laat je inspireren en als je jezelf betrapt op een tikkeltje hebberigheid: gewoon aan toegeven. Jezelf – en je geliefden – verwennen met fijn en fraai beddengoed is een bescheiden luxe die je jezelf in deze tijd gewoon mag gunnen. 

Tags

  Laat een reactie achter

  Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

  Wil je op de hoogte blijven van alle leuke nieuwtjes en acties?

  Abonneer

  Account aanmaken

  Door een account aan te maken in deze winkel kun je het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

  Registreren

  Recent toegevoegd

  Je hebt geen artikelen in je winkelwagen.

  Totaal incl. btw:€0,00
  Klarna Betaal lateriDealPayPalGiftcardCreditCardBancontactKBCBelfius

  Verzendkosten berekenen

  Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.