Menu
0
Gratis Verzenden en Retour
Snelle Levering
Achteraf Betalen
Persoonlijk advies

Hoofdkussens

Hoofdkussen Kopen? Welk kussen moet je kiezen.

Een hoofdkussen is een hoes welke gevuld kan zijn met diverse materialen. Een goed hoofdkussen dient ervoor je hoofd ondersteuning te geven tijden het slapen, en je goed uitgerust wakker wordt. Hoofdkussens zijn er verschillende maten en vormen, en daar ieder mens uniek is, is er geen kussen welke perfect is voor iedereen, maar moet je kijken naar welke het beste bij jou past.

Een veel gehoorde klacht van mensen die op een verkeerd hoofdkussen slapen is dat ze last van hun nek hebben, of dat ze ’s ochtends wakker worden met een tintelend gevoel in arm en/of vingers. Vaak wordt de schuld hiervan afgeschoven op het matras waarop men slaapt, maar in het merendeel van de gevallen is het vervangen van het hoofdkussen dé oplossing voor bovenstaande problemen.

Het belangrijkste wat je voor ogen dient te houden is dat het van belang is dat nek en rugwervels in een mooie rechte lijn lopen. Op deze manier kunnen je wervels het meeste ontspannen.

Menig klant welke op zoek was naar een nieuw goed hoofdkussen, keek mij vreemd aan wanneer ik ze vroeg op een van de bedden in de winkel te gaan liggen welke qua ligcomfort het dichtste bij het bed kwam welke zij thuis hadden staan.

Maar door ze op een vergelijkbaar bed als thuis te laten gaan liggen en dan gebruik te maken van het door hen gekozen kussen was het voor mij mogelijk om te kijken hoe de nek en rugwervels stonden wanneer zij op hun zij lagen.

Het is namelijk van belang dat dit in een rechte lijn ligt om zo nek en rugklachten te voorkomen. Online kan ik dit niet zo beoordelen, maar kan ik jullie door een zo uitgebreid mogelijke informatie te verschaffen helpen het voor jou beste hoofdkussen te vinden. Bekijk hier mijn collectie hoofdkussens!

 

Slaaphouding 

Om te beginnen is het van belang te kijken hoe je slaapt. We kunnen je favoriete slaaphouding onderverdelen in 3 types :

Rugslaper

Door op je rug te slapen ontlast je je gewrichten en ligt je lichaam er ontspannen bij. Wanneer je op je rug slaapt is het van belang dat je hoofdkussen niet de dik maar zeker ook niet te dun is. Wanneer je kussen te hoog is, ligt je hoofd namelijk tijdens het slapen voorovergebogen en kan dit nekklachten veroorzaken.

Je hoofd dient zo op het hoofdkussen te liggen dat de holte tussen je nek en de matras goed ondersteund is, en dient dan ook niet te hard te zijn zodat je hoofd in het kussen kan zakken en zo zorgt voor de optimale ondersteuning.

Een kussen met een nekrol is uitermate geschikt voor een rugslaper. Wist je dat uit onderzoek is gebleken dat rugslapers vaker snurken ? Heb je een holle rug en veroorzaakt dit pijnklachten tijden het slapen op je rug, probeer dan eens een kussen onder je knieholtes te leggen. De holle stand van je rug wordt op deze manier iets gecorrigeerd wat ervoor kan zorgen dat de pijnklachten afnemen.

Bekijk hier de hoofdkussens welke geschikt zijn voor rugslapers!

Buikslaper

Buikslapen is de minst gunstige manier van slapen. Ben je een buikslaper dan dient je hoofdkussen zo dun mogelijk te zijn, of beter nog gebruik helemaal geen kussen. Omdat je je hoofd automatisch opzij draait om adem te kunnen halen geeft dit direct een belasting voor je nekwervels.

Indien je een te hoog kussen gebruikt komt zal de belasting van je nekwervels nog meer toenemen. Mensen met een holle rug zullen sneller rugklachten krijgen, slaap je toch het liefste op je buik, leg dan een klein kussentje onder je buik, ter hoogte van je navel. Op deze manier worden je onderste rugwervels behoed voor doorzakken.

Bekijk hier hoofdkussens buikslapers!

Zijslaper

De meest favoriete slaaphouding is het slapen op de zij. Zorg wanneer je op je zij slaapt voor een goede ondersteuning tussen je nek en het matras. Als zijslaper heb je meestal een wat dikker kussen nodig omdat de je op je schouder ligt en de ruimte tussen nek en matras hierdoor groter is om op te vullen.

Een nekrolkussen met met een verstevigde rol of een boxkussen met een hoge rand zijn zeer geschikt als hoofdkussen voor zijslapers. De hoogte van je kussen wordt mede bepaald door de hardheid van je matras. Heb je een zachte matras waar je schouder een stuk in wegzakt dan hoeft je kussen minder hoog te zijn dan wanneer je op een stevig matras slaapt waar je schouder bijna niet de mogelijkheid heeft om weg te zakken in het matras.

Bekijk hier de hoofdkussens zijslapers!

Hoofdkussens zijn onder te verdelen in 3 types :

Het aanbod in hoofdkussen is enorm, en soms kun je door de bomen het bos niet meer zien. Maar alle hoofdkussens kunnen onderverdeeld worden in 3 categorieën. Hieronder zal ik ze kort beschrijven:

Puntkussen: Een puntkussen is het meest voorkomende hoofdkussen waar we al jaren op slapen. Het kussen is verkrijgbaar met verschillende vulmaterialen en in 3 stevigheden, te weten, stevig, medium en zacht. De stevigheid van een hoofdkussen is afhankelijk van de persoonlijke voorkeur van degene die er op slaapt.

De zijslapers ervaren dit vaak als een zeer prettig hoofdkussen, maar vormen het dan wel vaak zelf iets zodat de nek goed ondersteunt wordt. Ook wanneer je het liefst op je buik slaapt is een puntkussen met weinig, en het liefst een donzen vulling een goede keuze.

Boxkussen : Een boxkussen heeft een opstaande rand rondom het kussen. Door de opstaande rand geeft het hoofdkussen extra ondersteuning aan de nek. Een boxkussen is zowel voor de zij- als rugslaper zeer geschikt, en is verkrijgbaar met verschillende vullingen.

Wanneer je kiest voor een box hoofdkussen is het van belang dat de hoogte van het kussen aansluit bij de ruimte tussen het matras en de nekwervels. De boxkussens zijn verkrijgbaar in verschillende hoogtes, en ook hier kun je weer kiezen voor een stevige, zachte of medium hardheid.

Ergonomisch hoofdkussen : Een ergonomisch hoofdkussen is een voorgevormd kussen met bijvoorbeeld een nekrol of een uitsparing voor de schouder. Ze zijn speciaal ontworpen om te zorgen voor een perfecte lighouding. Een ergonomisch hoofdkussen is meestal gemaakt van latex of visco elastisch traagschuim.

Een ergonomisch kussen is zeer geschikt wanneer je veel last hebt van nek en rugklachten, en je s morgens vaak wakker wordt met hoofdpijn. Een ergonomisch kussen kan door de vele uitvoeringen met recht het beste hoofdkussen worden genoemd.

Zoals hierboven al aangegeven zijn er verschillende types hoofdkussen, maar de vulling van het hoofdkussen heeft ook een hele grote invoed op het voor jou beste hoofdkussen. Hieronder zal ik enkele van de materialen beschrijven die gebruikt worden als vulling voor een hoofdkussen.

Materiaal Hoofdkussens

Net als al het andere beddengoed zijn ook hoofdkussens verkrijgbaar in verschillenden materialen. Hieronder zal ik zo de mogelijkheden uitgebreid beschrijven zodat je een goede keuze kunt maken.

Donzen Hoofdkussen

Dons is zeer veerkrachtig en licht materiaal en heeft een hoog vermogen om vocht af te voeren. Wanneer je je donzen hoofdkussen regelmatig lucht en dagelijks even opschudt zal een donskussen lang meegaan. Daarnaast is dons extreem licht.

De donzen kussens worden aangeboden in de diverse ‘hardheden’. De hardheid van een donzen kussen wordt bepaald door de verhouding van dons en veertjes. Hoe meer dons er in het hoofdkussen zit hoe zachter het kussen.

Een donskussen is naar eigen voorkeur te vormen, zodat deze je kan ondersteunen waar je dit nodig hebt. Maar er zijn ook boxkussen met een vulling van dons. Je kunt sommige dons hoofdkussens wassen op een lage temperatuur met een fijnwasmiddel op 30 graden.

Wanneer je het kussen daarna in de droger stopt, doe er dan een paar tennisballen bij. Deze zorgen ervoor dat het dons en de veertjes niet aan elkaar blijven plakken en je weer een heerlijk vol en fris kussen hebt. Mijn advies is echter om je donzen hoofdkussen regelmatig op te schudden en te luchten. Van het wassen wordt je kussen er niet echt beter op.

Een donzen hoofdkussen is meestal niet voorzien van een rits zodat het niet mogelijk is om de hoeveelheid vulling zelf aan te passen.

Synthetisch hoofdkussen

Een hoofdkussen met een synthetische vulling is vaak gevuld met synthetische bolletjes of een soort vlies van een synthetisch materiaal. Doordat de synthetische vulling vaak zeer luchtig is, en gemaakt van holle vezels, zorgen deze kussens voor een goede vochtregulatie. Vaak zijn synthetische kussens voorzien van een rits waardoor je de mogelijkheid hebt om de hoeveelheid vulling zelf aan te passen. Daarnaast zijn de meeste synthetische kussens makkelijk zelf te wassen.

Er zijn ook synthetische hoofdkussens met een zogeheten ecodown vulling. Dit is een vulling die het comfort geeft van dons, maar met de eigenschappen van een synthetisch kussen.

Veel mensen kunnen een synthetisch kussen ervaren als broeierig. Wanneer je een synthetisch hoofdkussen hebt en je een broeierig gevoel ervaart wil het nog wel eens helpen om een molton kussensloop om het hoofdkussen te doen. De molton zorgt ervoor dat het vocht goed wordt opgenomen en wordt geventileerd en zorgt er daarnaast ook nog eens voor dat je hoofdkussen langer mooi blijft.

Traagschuim hoofdkussen

Een traagschuim hoofdkussen is zeer vormvast en gemaakt van een visco-elastich schuim welke reageert op je eigen lichaamswarmte. Hierdoor vormt het kussen zich tijdens het slapen aan je lichaam aan. Een visco-elastisch traagschuim hoofdkussen kan iets broeierig aanvoelen en is wanneer je veel transpireert niet echt aan te raden.

Wanneer je in de winter het liefst in een koude slaapkamer slaapt kan een traagschuim hoofdkussen als nadeel hebben dat het in het begin vrij hard is. Het kussen heeft jouw lichaamstemperatuur dan even nodig om zich naar je lichaam te vormen.

Daar een visco-elastisch traagschuim hoofdkussens vormvast is, heb je niet de mogelijk om de hoeveelheid vulling zelf aan te passen.

Wollen hoofdkussen

Een wollen kussen bestaat veelal uit een katoenen tijk welke gevuld is met wolbolletjes. Wol is een natuurlijk materiaal en heeft als eigenschap dat het een zeer hoog vocht opnemend vermogen heeft en dit vocht ook zeer goed weer ventileert. Wanneer je ’s nachts veel transpireert is een wollen kussen dan ook een ideaal kussen. De wollen hoofdkussen kussens zijn vaak voorzien van een rits.

Hierdoor kun je de vulling van je kussen zelf kan bepalen. En wanneer je deze vulling bewaart kun je deze weer toevoegen wanneer je merkt dar je kussen weer iets zachter aan het worden is. Je hoofdkussen gaat op deze manier ook nog eens langer mee. Hou er rekening mee dat een wollen hoofdkussen soms een lichte geur kan bevatten.

Latex hoofdkussen

Een hoofdkussen van natuurlatex is de kern gemaakt van sap van de rubberboom. Het wordt ook wel eens rubberlatex genoemd om die reden. Door de verwerking van het sap van de rubberboom tot natuurlatex ontstaan er kleine luchtbelletjes die de latex zijn bekende zachtheid en veerkracht geeft.

Een latex hoofdkussen behoudt langdurig zijn oorspronkelijke vorm en veerkracht. Ze voelen wel iets warmer aan en nemen minder vocht op, maar hebben wel een zeer hoog ventilerend vermogen. Let bij het kiezen van een latex hoofdkussen dus ook goed op het materiaal van de tijk. En zeker bij een latex hoofdkussen is het gebruik van een molton kussen beschermer aan te raden.

Het latex hoofdkussens is wasbaar, en latex is van van nature wel anti allergeen.

Naast hoofdkussens van natuurlatex zijn er ook latex hoofdkussens welke gemaakt zijn van een synthetische latex, of hoofdkussen gemaakt van een mix van natuurlatex en een synthetische latex.

Kapok hoofdkussen

Kapok vulling is een materiaal welke gemaakt wordt van de noten uit een kapokboom. De dons uit de kapoknoot wordt gebruikt voor de vulling.

Een kussen met een vulling van Kapok wordt vaak als stevig ervaren. Een kapok kussen heeft een hoog vochtregulerend vermogen en voelt koel aan. Kapok verliest echter wel na verloop van tijd zijn stevigheid.

Veel kapok kussens zijn voorzien van een rits, waardoor je eventueel de stevigheid zelf kunt bepalen, maar kun je deze vulling ook bewaren om naderhand weer bij te vullen. Ook is het mogelijk om losse kapok vulling bij te bestellen.

Een hoofdkussen van kapok kun je niet zelf wassen. Je dient deze regelmatig te luchten, bij voorkeur in de zon. Hierdoor kan de vulling goed drogen wat het herstelvermogen van de kapok ten goede komt.

Zijde hoofdkussen

Slapen op een hoofdkussen van zijde is een volgens sommigen een ware sensatie. Zijde voelt heerlijk zacht en heeft daarnaast alleen maar goede eigenschappen. Zo heeft het een zeer hoog vocht opnemend vermogen ( zo'n 30 % van zijn eigen gewicht) en wordt dit vocht ook snel weer afgegeven. Daarnaast is zijde temperatuur regulerend, hypoallergeen, antibacterieel en sterk.

Wanneer je op zoek bent naar het voor jou ideale hoofdkussen, dan kun je gebruik maken van mijn kussenwijzer. Hierin kijk in naar je slaaphouding en je matras om te bepalen hoe je nek en schouders het beste ondersteund worden. Ook hou ik rekening met allergieën zodat het kussen een anti allergie kussen is. Met de kussenwijzer wordt uit het uitgebreide assortiment een keuze gemaakt voor het hoofkussen welke het beste bij jou past.

Mocht je aan de hand van bovenstaande nog vragen hebben.

Aarzel dan niet en neem gerust contact met mij op.

Ik help je graag.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Wil je op de hoogte blijven van alle leuke nieuwtjes en acties?

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kun je het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

Je hebt geen artikelen in je winkelwagen.

Totaal incl. btw:€0,00

Taal & Valuta

Product filters

Prijs
Min: €0
Max: €250
Merken
  • Bekijk meer
Materiaal
  • Bekijk meer
Slaaphouding
Eigenschappen
  • Bekijk meer