Gratis verzenden en retourneren
Snelle levering
Achteraf betalen
Persoonlijk advies
Menu
0
23Apr2017
Oorzaken van slecht slapen

Oorzaken van slecht slapen

Door: MoniqueReacties: 0

Als mama van een stel geweldige jongens, en een webshop die ik een beetje beschouw als mijn kindje, vraag ik mij regelmatig af waarom er maar 24 uur in een dag zitten. Zodra de kids op bed liggen kruip ik vaak nog even achter de computer om de administratie af te handelen, en o ja.......... dit moet ik nog even doen en daar moest ik nog even naar kijken.
Wanneer ik dan uiteindelijk het UIT knopje van mijn computer induw blijkt het alweer tegen de klok van 12 uur te zijn en is er ook al snel het besef dat mijn vrolijke stuiterballen morgenvroeg om 06.30 uur klaarwakker op mijn bed staan te springen.

Tijd om me eens te gaan verdiepen in de gevolgen van een slaaptekort.

Hoeveel slaap iemand uiteindelijk nodig heeft is sterk afhankelijk van de persoon zelf. Verschillende studies hebben uitgewezen dat het merendeel van de bevolking genoeg heeft aan zo’n 7 tot 8 uur slaap per nacht. Wanneer je echter structureel veel minder dan 7 uur per nacht slaapt kun je hier negatieve gevolgen van gaan ondervinden, als zijnde ;

  • Concentratieproblemen. Uit onderzoek blijkt dat 10-15% van de verkeersongevallen mede veroorzaakt wordt door vermoeidheid. Als je moe bent neemt je concentratie af en ben je minder snel in staat om te reageren.                                                                                                             
  • Depressie. Wanneer je een korte nacht hebt gehad kun je wat prikkelbaarder en meer terneergeslagen zijn. Wanneer het slechte slapen veranderd in een constant slaapgebrek wordt je extra gevoelig voor depressies.                                                                                                 
  • Huidveroudering. Vaak wordt er gekscherend gezegd dat men even een schoonheidsslaapje heeft gedaan. Als je weinig slaapt maakt je lichaam meer cortisol aan welke de aanmaak van hyaluronzuur dan weer verminderd. Hyaluronzuur zorgt ervoor dat je huid soepel blijft en speelt tevens een proces in de wondgenezing. En dan hebben we het nog niet eens over de vale huid en de wallen welke zich onder je ogen gaan vormen.                                                                             
  • Gewichtstoename. Uit meerdere onderzoeken is naar voren gekomen dat er een verband is tussen een chronisch slaapgebrek en moeite om op gewicht te blijven. Tijdens je slaap verbrand je namelijk calorieën.  Uit gegevens van het Voedingscentrum blijkt dat je 0,9 calorieën per uur verbrand per kilo lichaamsgewicht.

Na het doorlezen van de negatieve gevolgen en het snel uitrekenen van mijn gemiddeld aantal uren slaap per nacht, komt er voortaan een eierwekker naast mijn computer te staan en duik ik iets eerder mijn comfortabele warme bedje in. Immers wanneer ik een uur langer slaap verbrand ik extra calorieën. Wat wil ik als vrouw nog meer.

Ik ben me bewust waar bij mij het probleem ligt, maar wat zijn nu nog meer oorzaken van slaaptekort?

slaaptekort

Oorzaken slaaptekort

Er is altijd geleerd dat je een probleem moet aanpakken bij de kern. Dus laten we die kern eens proberen te doorgronden. Om eens meer inzicht te krijgen in dit wijd verspreide fenomeen heb ik wat research gedaan en ben ik tot 8 oorzaken van slecht slapen gekomen die de meeste onderbouwing lijken te genieten.

Stress

Dat ik met stress begin is geen toeval, dit is de oorzaak waar ik mezelf het meest in herken en dat lijkt te kloppen. Experts zeggen dat stress de belangrijkste oorzaak is van slaapgebrek. Stress kent vele oorsprongen: studie, werk, relatie issues, ziektegevallen, etc. Dit is voor iedereen weer anders. Signalen waar je op moet letten zijn depressieve moods, terugnemende eetlust, algehele lusteloosheid en/of futloosheid, etc. Probeer dergelijke stressfactoren te tackelen.

Eetgewoontes

Het idee wat ik hierbij had: een constant eetpatroon werkt positief. Ik denk dat regelmaat sowieso 'helpt'. Qua eetgewoontes wordt echter voornamelijk verwezen naar het 'niet laat op de avond nog zwaar eten'. Dan kan je lichaamstemperatuur namelijk te hoog zijn om eenvoudig in slaap te kunnen vallen. Een hongergevoel is aan de andere kant ook niet goed, dan wordt je immers wellicht weer vroeger wakker dan normaal.

Slaapomgeving

Dit is nogal een breed begrip, maar denk bijvoorbeeld aan een te dik (warm) dekbed, een slecht matras, een slecht geventileerde kamer, etc. etc. Verlichting 's nachts is ook een dingetje, probeer alle afleiding uit te schakelen wanneer je je in dromenland wil begeven.

Medicijnen

Medicijnen hebben bijwerkingen en bijwerkingen kunnen invloed hebben op je nachtrust. Een medicijn wat vaak genoemd wordt, maar waarvan niet algemeen bekend is (denk ik) dat het invloed kan hebben op goed slapen, zijn neusdruppels en neussprays. Als je dus medicijnen slikt, lees de bijsluiter dan nog eens goed na en vraag je af of  het een van de oorzaken van slecht slapen kan zijn.

Fysieke gesteldheid

Wanneer je problemen hebt met je fysiek dan kan dit een van de oorzaken van slecht slapen zijn. Do the math: pijn = niet fijn slapen. Denk bijv. aan rugklachten. Ook kunnen hormoonveranderingen (zwangerschap) voor slaapproblematiek zorgen.

Partner

Tsja, hoeveel je ook van je partner houdt, wanneer hij of zij slecht slaapt, heeft dit vaak ook impact op jou. Iemand die vaak wakker wordt, veel beweegt, of 's nachts het gehele bos op de Veluwe doormidden zaagt: it affects you. 

Onregelmatig leefpatroon

Ah, daar was hij al! Je lichaam (en geest) gedijen bij ritme.Als je de ene avond om 19u gaat slapen en de volgende om 2u 's nachts dan verstoort dit je natuurlijke ritme. Regelmatige tijden voor slapen én opstaan werkt het beste.

Lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging? Jawel, ook dat kan een van de oorzaken van slecht slapen zijn. Wanneer je binnen 5 uur van het punt dat je gaat slapen nog intensief gaat sporten, dan heeft het een negatieve invloed. Echter, wanneer je het minimaal 5 uur voor het slapen gaan doet, dan val je sneller in slaap én slaap je langer.

Ik denk dat het merendeel van de mensen zich in een of meerdere van de bovenstaande punten zal herkennen. Natuurlijk zijn er nog wel meer, maar dit is de kern. Probeer zoveel mogelijk van deze punten een positieve twist te geven en je zult zien dat het resultaat heeft.

Tags

    Laat een reactie achter

    Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

    Wil je op de hoogte blijven van alle leuke nieuwtjes en acties?

    Abonneer

    Account aanmaken

    Door een account aan te maken in deze winkel kun je het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

    Registreren

    Recent toegevoegd

    Je hebt geen artikelen in je winkelwagen.

    Totaal incl. btw:€0,00
    Klarna Betaal lateriDealPayPalGiftcardCreditCardBancontactKBCBelfius

    Verzendkosten berekenen

    Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.