Gratis verzenden en retourneren
Snelle levering
Achteraf betalen
Persoonlijk advies
Menu
0
12Apr2022
Wat is nou eigenlijk katoen?

Wat is nou eigenlijk katoen?

Door: MoniqueReacties: 0

De wereld van katoen

De keuze lijkt zo makkelijk, maar wanneer je gaat filteren op katoen in mijn webshop dan kom je bij alleen al de dekbedovertrekken meerdere soorten katoen tegen. Allemaal 100% van de katoenplant, maar door de manier van weven en het soort vezel van de katoenplant welke is gebruikt, zijn er toch aanzienlijke verschillen.

Om je te helpen bij het maken van een goede keuze zal ik hieronder de verschillende katoensoorten kort beschrijven in Jip en Janneke taal. Wil je ook alles weten van de ketting en inslagdraden, lees dan eens mijn blog ‘Een kijkje in mijn stoffenbibliotheek’.

Maar eerst zal ik vertellen wat katoen precies is.

Wat is katoen?

Katoen is een natuurlijk product. Het is een zachte, eencellige vezel die uit de opperhuid van de zaden
van de katoenplant groeit. De katoenplant (Gossypium) is er in bijna 300 verschillende varianten welke worden onderverdeeld in 3 categorieën :

Langstapelig :  Katoen met een gemiddelde vezellengte van 29 tot 34 mm. Van deze katoensoorten kunnen de fijnste garens worden gesponnen en deze worden dan ook gebruikt voor hoogwaardig textiel zoals Egyptisch Katoen.

Middelstapelig : Katoen met een gemiddelde vezellengte van 25 tot 28 mm. Van deze katoenplanten worden de meeste kwaliteits dekbedovertrekken gemaakt.

Kortstapelig : Katoen met een gemiddelde vezellengte tot 25 mm. Van deze katoenplanten worden de goedkope katoenen dekbedovertrekken geweven.

Alle katoensoorten zijn 1-jarige planten die ieder jaar weer opnieuw geplant dienen te worden. Ze kunnen een hoogte van 3 meter bereiken en gedijen het beste in een klimaat met veel zon, ca 500mm neerslag en ongeveer 200 vorstvrije dagen.

Tegenwoordig wordt katoen in alle delen van de wereld geproduceerd. Men maakt hierbij gebruik van katoenplanten die selectief worden gekweekt zodat iedere plant meer vezel opbrengt.

Wat is katoen?

Na het machinaal oogsten van de katoen wordt door toevoeging van een ontbladeringsmiddel ervoor gezorgd dat er zo min mogelijk vervuilend blad in het geheel achterblijft. De katoen wordt vervolgens tot een grote bal gevormd waarna de pluis en de korte vezels er machinaal door middel van staalkammen worden uitgekamd. Katoen is een zeer waardevol gewas omdat tijdens het bewerken ervan slechts 10% van het gewicht verloren gaat. Na de bewerking blijft het deel over dat geschikt is voor verwerking en gebruik. Vervolgens gaan de katoenen balen naar de spinnerij alwaar de balen uit elkaar worden gehaald en gewassen. Hierna worden de vezels tot garen gesponnen waarvan men een zacht en luchtdoorlatend weefsel maakt.

Vanwege deze eigenschappen én het hoge vocht opnemende vermogen – tot wel 20% van het eigen gewicht ! – wordt katoen veel toegepast voor het maken van bijvoorbeeld onder- en zomerkleding. Door deze eigenschappen is katoen ook uitermate geschikt voor het vervaardigen van beddengoed als hoeslakens en dekbedovertrekken van katoen.

Soorten Katoen

De verschillende soorten katoen

Katoen wordt, zoals je hierboven kon lezen, gemaakt van de katoenplant. Echter door de manier waarop de draden geweven worden, ontstaan er verschillende benamingen voor katoen.

  • ‘Normale' Katoen
  • Perkal Katoen
  • Percaline Katoen
  • Katoen Renforcé
  • Katoen Satijn
  • Biologische katoensoorten of katoen satijn | percaline
  • Katoen Flanel
  • Jersey katoen
  • Chambray Katoen
  • Twill katoen
  • Egyptische Katoen
  • Mako katoen

 

Eigenschappen van de verschillen de soorten katoen

Katoen: Katoen is een 100% natuurlijk materiaal. Het staat bekend om zijn goede vochtregulerende eigenschappen. Deze eigenschappen blijven in iedere katoensoort aanwezig, de manier van weven heeft hier geen invloed op. Deze alle katoenen dekbedovertrekken nemen zeer goed het vocht op en laten dit ook weer uit het doek ventileren.

Perkal katoen: Perkal katoen wordt geweven van een fijnere draad dan een ‘gewone’katoen. Omdat er een fijnere draad wordt gebruikt valt een perkal katoenen stof soepeler en voelt deze zachter aan. Fijner wil trouwens niet zeggen dat de draad hierdoor minder stevig is. Perkal katoen voelt dan ook iets koeler aan dan een ‘gewone katoen’. Wanneer je bijvoorbeeld onder een zijden dekbed slaapt, dan is een dekbedovertrek van Perkal katoen de  ideale combinatie. Perkal katoen laat de goede eigenschappen van de zijde het beste tot zijn recht komen.

Percaline katoen: Bij percaline zijn er fijne katoenen draden dicht op elkaar verwerkt, hierdoor worden er dus meer draden verwerkt. Hierdoor is Perkaline nog fijner, soepeler en gladder dan bovengenoemde Perkal.

Katoen Satijn: Katoensatijn wordt op een manier geweven waardoor het doek soepeler valt en er een subtiele glans ontstaat op het doek. Katoensatijn voelt iets koeler aan dan een gewone katoen. Satijnen dekbedovertrekken staan dan ook bekend om hun luxe uitstraling.

Biologische katoensoorten

Biologische katoensoorten: In mijn webshop kun je biologisch katoen, biologisch percaline katoen en biologisch katoensatijn terugvinden. De manier van weven van deze katoensoorten is gelijk. Het verschil zit hem in de productie en de werkomstandigheden waaronder deze katoensoorten worden geproduceerd. Ze zijn geproduceerd met respect voor mens en milieu.

Katoen Renforcé: Katoen renforcé betekent  'versterkt en verstevigd katoen'. Omdat de katoen op een speciale manier wordt geweven wordt de stof verstevigd en is daardoor sterker dan een normale katoen en valt iets minder soepel.

Jersey katoen: Jersey is een katoenen draad welke wordt gebreid. Door de stof te breien ontstaan er een soort lusjes, die ervoor zorgen dat de stof enige elasiciteit krijgt. Jersey laat dan ook vrij gemakkelijk de kreuken wegstrijken met je handen. Een jersey stof is iets warmer dan katoen, maar weer minder warm dan een katoen flanel.

Egyptische katoen: Egyptische katoen is het pareltje onder de katoensoorten. De vezels van Egyptische katoen zijn veel langer dan van andere soorten katoen. Een langere vezel zorgt voor een kwalitatief betere draad, wat de duurzaamheid en levensduur van het product waarborgt. Egyptische katoen is soepel. Voelt zeer zacht aan en is zeer sterk.

Flanel

Katoen Flanel: Wanneer het katoenen doek is geweven vindt er een nabewerking plaatst. Het doek wordt dan namelijk geborsteld. Door dit borstelen onstaat er een soort donslaagje. Dit zorgt ervoor dat bijvoorbeeld flanellen dekbedovertrekken heerlijk zacht zijn. Door het donslaagje houdt de stof de warmte ook goed vast en is flanel katoen dan ook warmer.

Chambray katoen: Chambray is een katoenen stof waarbij vaak gebruik wordt gemaakt van verschillende kleuren garen. Het is dunne en luchtige stof die bij uitstek geschikt is voor de zomer. Chambray heeft echter wel de eigenschap dat het meer kreukt dan een gewone katoen, maar dit geeft de stof dan ook wel weer zijn stoere uitstraling.

Twill Katoen: Een Twill katoen wordt op een compacte manier diagonaal geweven waardoor de katoenen stof sterker is dan een ‘gewone katoen’, voelt zacht en vol aan, en is een minder kreukgevoelig.

Waar Egyptisch katoen vroeger alleen in Egypte werd geteeld, wordt het nu over de hele wereld verbouwd. Echter blijft dit type katoen haar naam behouden dankzij de oorsprong van dit kwaliteitsproduct.

Mako katoen: Mako katoen kom je vaak tegen als hoes bij dekbedden en hoofdkussens. Mako katoen wordt gemaakt van katoen afkomstig uit Noord Egypte en er wordt hierbij gebruikt gemaakt van lange katoenvezels. De Mako katoen wordt zeer fijn geweven en is hierdoor licht elastisch. Het wordt vaak gebruikt als hoes voor bijvoorbeeld donzen dekbedden omdat het zo fijn geweven dat de donsjes er niet doorheen kunnen. Vaak heeft deze katoen een beige tint.

Hopelijk heb je met bovenstaand overzicht een duidelijker beeld van katoen en de verschillende soorten van weven en benamingen.

Mocht je nog vragen hebben?

Ik help je graag.

Tags

    Laat een reactie achter

    Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

    Wil je op de hoogte blijven van alle leuke nieuwtjes en acties?

    Abonneer

    Account aanmaken

    Door een account aan te maken in deze winkel kun je het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

    Registreren

    Recent toegevoegd

    Je hebt geen artikelen in je winkelwagen.

    Totaal incl. btw:€0,00
    Klarna Betaal lateriDealPayPalGiftcardCreditCardBancontactKBCBelfius

    Verzendkosten berekenen

    Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.