Gratis verzenden en retourneren
Snelle levering
Achteraf betalen
Persoonlijk advies
Menu
0
22Sep2023
Hoe kies je het juiste dekbed?

Hoe kies je het juiste dekbed?

Door: MoniqueReacties: 0

Wanneer je op zoek bent naar een nieuw dekbed, zijn er een paar keuzes die je moet maken om uiteindelijk het dekbed te vinden welke het beste bij jou past.

Wanneer je onderstaande checklist volgt, heb je de belangrijkste keuzes makkelijk gemaakt.

Kies de juiste maat

Indien je je bestaande dekbed wilt vervangen, kun Je de maat van je dekbed terugvinden op het label welke aan het dekbed zit. Is deze er vanaf door het reinigen of niet meer leesbaar, dan is het een kwestie van een meetlint erbij pakken en hem zelf opmeten. Heb je nog geen dekbed en weet je niet goed welke maat het beste zou zijn voor jou? 

Ik heb een makkelijk overzicht gemaakt om de juiste maat van je dekbed  te bepalen.

Maat bed  - dekbedovertrek

 

Kies de juiste warmteklasse

Om te bepalen welke warmteklasse het beste bij jou past, is het van belang om na te gaan welk warmtetype jij bent. Onderstaand heb ik de verschillende warmtetypen voor je beschreven.

Frisse slaper

Je bent van nature iemand die het snel koud heeft, en het liefst onder de wol kruipt met een heerlijk warme pyjama en dikke gebreide sokken. In veel gevallen staat de verwarming bij voorkeur ook nog aan. Je bed is voor jou een heerlijk knusse, warme plek en een 4 seizoenen dekbed zal door jou vaak in de lente, zomer en herfst perfect voldoen en in de wintermaand voeg je hier nog het zomerdeel aan toe. Voor jou is een WK 1 dekbed een goede keuze.

Gemiddelde slaper

Het gros van Nederland valt in deze categorie. Je bent niet erg snel koud of warm en slaapt in een t-shirt of een dunne pyjama. In de zomer lig je graag onder een koel dekbed terwijl je in de winter graag onder een lekker warm dekbed kruipt. Je past de dikte van je dekbed graag aan aan het seizoen. Een 4 seizoenen dekbed is dan ook voor jou de beste keuze. Een vier seizoenen dekbed of een warmteklasse 2 of 3 is voor jou een goede keuze. De keuze tussen WK 2 en 3 is ook afhankelijk van de temperatuur op je slaapkamer.

Warme slaper

Je hebt het in de regel vaak sneller warm dan anderen en slaapt het liefst in helemaal niets of in een zo dun mogelijke pyjama met een zo koel mogelijk dekbed. Je slaapt graag met het raam open om een zo fris mogelijke slaapomgeving te creëren. Voor de zomer is een katoenen zomerdekbed voor jou de ideale keuze, voor de overige maanden zul je je genoeg hebben aan een voor/najaars dekbed. Ook hier heb je met een 4 seizoenen dekbed de goede keuze voor ieder seizoen. Een warmteklasse 3 of 4 zou voor jou een goede keuze zijn.

 

Kies de juiste vulling

Hieronder zal ik je een korte uitleg geven over de verschillende materialen die als vulling worden gebruikt:

 Dons:

Een donzen dekbed is opgebouwd uit natuurlijke materialen. Het is zeer licht en valt heel soepel om je heen. Dons heeft een zeer hoge isolerende waarde en ventileert daarnaast ook nog een zeer goed. Een donzen dekbed wordt gevuld met alleen dons of een combinatie van dons en veertjes. Hoe hoger het percentage veertjes, hoe voordeliger het donzen dekbed veelal zal zijn. 

 Synthetisch:

Een synthetische vulling is geen natuurlijk materiaal. De vulling van een synthetisch dekbed bestaan vaak uit microvezel of uit een holle vezel. Er wordt vaak een synthetisch dekbed gekozen wanneer men last heeft van een huisstofmijt of andere allergie. Een synthetisch dekbed kan op een hoge temperatuur worden gewassen waarmee de huisstofmijt wordt gedood en met het waswater wordt weggespoeld. Daarnaast is een synthetisch dekbed prijstechnisch vaak de voordeligste keuze.

 Wol:

Een wollen dekbed is opgebouwd uit natuurlijke materialen. Wol is zwaarder dan dons en wordt dan ook vaak gekozen door mensen die het prettig vinden het gevoel te hebben echt ergens onder te liggen. Wol heeft een uitermate hoog absorberend vermogen en is zeer goed ventilerend. Scheerwol heeft de eigenschap dat het 1/3 van zijn gewicht aanvocht op kon nemen zonder dat het vochtig aan gaat voelen.  

 Bamboe:

Ook bamboe dekbed is van een 100% natuurlijk materiaal. Bamboe heeft een mooie kwaliteit, is niet duur en is lichter en luchtiger dan een katoen. Bamboe neemt tot wel 60% meer vocht op dan katoen, en is dus sterk vochtregulerend. Daarnaast droogt je dekbed van bamboe ook veel sneller dan een katoenen dekbed. Verder is bamboe van nature antibacterieel.

 Zijde:

Naast de meest gangbare materialen als dons, wol, katoen en synthetisch is een Zijden dekbed een minder bekend materiaal onder de dekbedden. Een zijden dekbed is volledig opgebouwd uit natuurlijke materialen en heeft alle goed eigenschappen van de hierboven vermelde materialen. Zijde is ; isolerend, vochtregulerend, zeer licht van gewicht, soepel vallend, zeer sterk, hypoallergeen en antibacterieel. .

 Katoen:

Ook katoenen dekbed is volledig opgebouwd uit natuurlijke materialen. Katoen is, samen met bamboe, het minst isolerende materiaal. Het houdt de warmte niet goed vast en een katoenen dekbed wordt dan ook vooral gebruikt in de zomer. Katoen is zeer luchtig en neemt het vocht welke je gedurende de nacht verliest goed op en door zijn goede ventilerende eigenschappen voert hij dit vocht ook weer goed af.

Ik hoop dat je naar aanleiding van mijn blog een goede keuze kunt maken. Mocht je echter nog op zoek zijn naar antwoorden over dekbed welke je hier niet terug hebt kunnen vinden? Aarzel dan niet en neem gerust contact met mij op. Samen kunnen we dan de voor- en nadelen doornemen om zo het voor jou meest ideale dekbed te vinden.

 

Ik help je graag!

 

Tags

    Laat een reactie achter

    Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

    Wil je op de hoogte blijven van alle leuke nieuwtjes en acties?

    Abonneer

    Account aanmaken

    Door een account aan te maken in deze winkel kun je het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

    Registreren

    Recent toegevoegd

    Je hebt geen artikelen in je winkelwagen.

    Totaal incl. btw:€0,00
    Klarna Betaal lateriDealPayPalGiftcardCreditCardBancontactKBCBelfius

    Verzendkosten berekenen

    Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.