Gratis verzenden en retourneren
Snelle levering
Achteraf betalen
Persoonlijk advies
Menu
0
27Apr2023
Verschil tussen satijn en katoensatijn

Verschil tussen satijn en katoensatijn

Door: MoniqueReacties: 0

Satijn en katoen satijn dekbedovertrekken. Ze geven je slaapkamer direct een hotel chique vibe. Alleen… wat is precies het verschil tussen satijn en katoen satijn? Ik leg het je uit, zodat jij zelf je favoriet kunt kiezen!

Satijn; wat is het en hoe wordt het gemaakt?

Veel mensen verwachten dat satijn het zusje is van zijde, maar niets is minder waar! Satijn is namelijk geen stof, maar een manier van weven. Verrassing!Satijn is een weefsel wat voortkomt uit satijnbinding. Vaak is de materiaalsoort die wordt gebruikt katoen of polyester. De weeftechniek die je toepast om satijn te maken staat ook wel bekend als atlasbinding. 

De geschiedenis van satijn

Er wordt gezegd dat de oorsprong van satijn in China ligt. De naam zou afkomstig zijn van het woord “Zaition”, wat de Arabische naam is van de Chinese stad Quanzhou. Hier bevond zich een van de belangrijkste commerciële havens. Op deze plek kochten handelaren voor het eerst satijn, om deze te verspreiden over heel de wereld. Gelukkig maar, want nu mogen wij ook van satijnen dekbedovertrekken genieten!

Het productieproces van satijn

Bij de weeftechniek om satijn te maken liggen de kruispunten van de ketting- en inslagdraden gelijkmatig verspreid. Bij inslagsatijn worden garens heel dicht op elkaar geweven. Dit maakt dat het een soepel weefsel oplevert. Gebruik je glanzende inslagdraden en matte kettingdraden? Dan is de onderkant van het eindresultaat dof en de bovenkant glanzend. Hierdoor krijg het geheel een luxe uitstraling.

Katoen satijn; wat is het en hoe wordt het gemaakt?

Nu we weten wat satijn is, kunnen we dieper induiken op de materiaalsoort katoen satijn. Eerder heb ik uitgelegd dat satijn een weeftechniek is en dat de gebruikte materiaalsoort polyester óf katoen kan zijn. Een katoen satijnen dekbedovertrek is dus een 100% natuurlijk katoenen dekbedovertrek die een satijnen weeftechniek heeft ondergaan. Door de fijne weving is katoen satijn ook heel erg geschikt als tijk van  dekbedden.

Verschil tussen katoen en katoen satijn

Bestel jij een katoen satijnen dekbedovertrek? Dan is in de satijnweving het katoen veel dichter op elkaar geweven dan bij katoen perkal of katoen renforcé. Oftewel: er worden meer draden gebruikt. Je kunt dit controleren door het aantal ‘thread counts’ te bekijken. Een thread count geeft het aantal draden per vierkante inch aan. Hoe hoger de TC, hoe hoger de kwaliteit en hoe gladder de stof is. 

Wat zijn de voordelen van katoen satijn?


Waarom zou je kiezen voor een katoen satijnen dekbedovertrek in plaats van voor een polyester of “gewoon” katoenen variant? Dat leg ik je graag uit! Ik ben zelf groot fan van katoen satijnen overtrekken, omdat ze veel voordelen met zich meebrengen: 

  1. Katoen satijn heeft een glad en zacht oppervlak waar je huid en haar soepel langsglijden. Er wordt gezegd dat deze stof zorgt voor minder rimpels, een zuivere huid en zijdezacht haar. Sommige beauty guru’s zweren erbij! Katoen satijnen dekbedovertrekken zijn dus ook een betere keuze wanneer je last hebt van huidirritaties als acne.

  2. Katoen satijn is vochtregulerend en luchtdoorlatend, waardoor je er het hele jaar door lekker onder kunt slapen. Vergeet niet om je dekbed te verwisselen afhankelijk van het seizoen waarin je je bevindt!

  3. De glossy shine van een katoen satijnen dekbedovertrek geeft jouw interieur een luxe touch. Stiekem is dit mijn favoriete voordeel van dit type overtrek. Het lijkt alsof je elke avond in een luxe hotel bed stapt.

  4. Tot slot heeft een katoen satijnen dekbedovertrek als voordeel dat je hem niet hoeft te strijken. De speciale weeftechniek zorgt ervoor dat het materiaal kreukvrij is. De gladde en soepele stof valt automatisch weer in de plooi. Hang na het wassen het overtrek even netjes uit, zodat hij eenmaal opgedroogd direct op je bed geplaatst kan worden: volledig kreukvrij!

Katoen Satijn

Wat is het verschil tussen satijn en katoen satijn?

Tussen een polyester-satijnen dekbedovertrek en een katoen satijnen variant zitten wat verschillen. Het is goed om deze te weten, zodat jij de beste keuze voor jezelf kunt maken in welk overtrek jouw voorkeur heeft. laten we ze samen bekijken: 

  • Een verschil zit hem in de structuur en textuur. Polyester-satijn is een glanzende synthetische stof die hierdoor wat ruwer en stugger aanvoelt dan katoen-satijn.

  • Een ander verschil is te vinden in de glans en gladheid. Polyester-satijn is een zeer glanzende stof en katoen-satijn heeft een mildere, fijnere glans. Voor de huid voelt katoen-satijn iets gladder aan dan haar polyester tegenhanger.

  • Tot slot is katoen-satijn meer vochtabsorberend, lucht doorlatend en comfortabeler dan polyester-satijn. Polyester-satijn laat bijvoorbeeld geen lucht door, wat het slaapcomfort niet ten goede komt. Ook neemt deze stof geen vocht op en is hij meer brandgevaarlijk.

Hoe kies je tussen satijn en katoen satijn? 

Of jouw voorkeur uitgaat naar een polyester-satijnen of katoen satijnen dekbedovertrek hangt sterk af van jouw persoonlijke voorkeur. Wil je dat het overtrek zacht is voor je huid, bijvoorbeeld omdat je last hebt van huidproblemen? Dan kan ik je het katoen satijnen overtrek aanbevelen. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is dit item liever voor je huid en ook zachter.

Uiteraard zijn belangrijke factoren in je overweging de prijs en beschikbaarheid. Een polyester-satijnen dekbedovertrek is goedkoper dan de katoen satijnen variant. Je merkt dit daarentegen ook in de kwaliteit: daar lever je met een polyester-satijnen variant wel op in. 

 

Dus? Denk jij dat de beste materiaalsoort is voor jouw behoeften? Ik persoonlijk zweer bij een katoen satijnen dekbedovertrek. Het voelt zo heerlijk zacht aan voor mijn huid en ik ben dol op de glans die hij heeft. Laat je verrassen en inspireren! 

 

Tags

    Laat een reactie achter

    Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

    Wil je op de hoogte blijven van alle leuke nieuwtjes en acties?

    Abonneer

    Account aanmaken

    Door een account aan te maken in deze winkel kun je het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

    Registreren

    Recent toegevoegd

    Je hebt geen artikelen in je winkelwagen.

    Totaal incl. btw:€0,00
    Klarna Betaal lateriDealPayPalGiftcardCreditCardBancontactKBCBelfius

    Verzendkosten berekenen

    Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.