Duurzaam beddengoed: wat betekent het écht?
Steeds meer mensen willen duurzamer leven – bewuster eten, minder verspillen, en ook: kiezen voor duurzame materialen in huis. Ook met je beddengoed kun je hierin een verschil maken. Maar wat ís duurzaam beddengoed precies? Is biologisch katoen altijd beter? Waar moet je op letten als je écht het verschil wilt maken – zonder in te leveren op comfort of stijl?
In deze blog neem ik je mee in de wereld van duurzaam slapen. Ik beantwoord de vijf meest gestelde vragen van klanten die bewust willen kiezen – maar soms door de bomen het bos niet meer zien. Klaar voor een frisse blik op duurzaam beddengoed?
Let's go.
1. Wat maakt beddengoed eigenlijk duurzaam?
Duurzaam beddengoed draait om méér dan een groen labeltje. Echt duurzaam beddengoed is geproduceerd met respect voor mens, dier en milieu. Dat begint bij het materiaal: denk aan biologisch katoen, Tencel (lyocell), linnen of gerecycled textiel. Deze stoffen worden vaak op een milieuvriendelijke manier verbouwd of geproduceerd – met minder water, zonder schadelijke pesticiden en met een lagere CO₂-uitstoot.
Maar duurzaamheid gaat ook over het hele productieproces: wordt het beddengoed eerlijk gemaakt, onder goede arbeidsomstandigheden? Zijn de gebruikte verfstoffen veilig en milieuvriendelijk? En: gaat het lang mee?
Veel klanten denken bij duurzaam vooral aan biologisch katoen. Dat is zeker een mooie keuze, maar er zijn méér duurzame alternatieven – zoals Tencel, dat verrassend zacht en sterk is, en heel geliefd bij mensen die snel last hebben van nachtzweten.
2. Hoe herken ik écht duurzaam beddengoed (en geen mooie praatjes)?
Je wilt graag iets goeds doen – voor jezelf én de planeet – maar hoe weet je of dat ‘groene’ label ook echt iets betekent? In een tijd waarin veel merken hun producten als ‘duurzaam’ of ‘eco’ aanprijzen, ligt greenwashing op de loer.
Greenwashing betekent dat een merk zich duurzamer voordoet dan het werkelijk is. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van vage termen als ‘natuurlijk’ of ‘bewust’, zonder dat daar iets meetbaars of controleerbaars achter zit. Dat maakt het lastig om te weten of je écht een bewuste keuze maakt.
Gelukkig kun je zelf al veel herkennen:
✔️ Let op deze betrouwbare keurmerken:
- GOTS (Global Organic Textile Standard) – het strengste keurmerk voor biologisch textiel;
- OEKO-TEX Standard 100 – garandeert dat er geen schadelijke stoffen in het textiel zitten;
- Fairtrade of SA8000 – voor eerlijke productie en goede arbeidsomstandigheden.
En hoe zit het met Better Cotton (BCI)?
Ook Better Cotton zie je vaak terug op labels. Dit initiatief wil de katoenteelt wereldwijd verbeteren: met minder water, minder pesticiden en betere werkomstandigheden voor boeren. Een zeer waardevol streven dus!
Wel is het belangrijk om het volgende hierover te weten: producten met het Better Cotton-label zijn ingekocht via een mass balance-systeem. Dat betekent dat er wél wordt geïnvesteerd in verduurzaming, maar dat het katoen in jouw product niet per se afkomstig is van een Better Cotton-boer.
Je steunt dus wel het initiatief, maar koopt geen puur gecertificeerd duurzaam katoen zoals bij GOTS.
“Ik vertel je graag eerlijk wat een keurmerk wél en niet betekent. Better Cotton is een mooie stap vooruit, maar het is goed om te weten hoe het werkt.”
✔️ Kijk naar het verhaal van het merk:
Wordt uitgelegd waar, hoe en door wie het beddengoed gemaakt is? Transparantie is vaak het beste bewijs van echtheid.
“Veel klanten willen wél bewust kiezen, maar weten niet waarop ze kunnen vertrouwen. Een betrouwbaar keurmerk en een eerlijk verhaal maken echt het verschil.”
3. Is duurzaam beddengoed ook comfortabel en stijlvol?
Ja, absoluut! Duurzaam betekent allang niet meer ‘grof’, ‘beige’ of ‘saai’. De nieuwe generatie duurzame stoffen voelt juist heerlijk aan: zacht, ademend en luxueus. Denk aan het luchtige van linnen, de zijdezachte touch van Tencel, of het knusse gevoel van gewassen biologisch katoen.
En qua stijl? Ook daar hoef je niets op in te leveren. Veel duurzame merken – zoals Beddinghouse, Essenza of HeckettLane – werken met prachtige dessins, zachte kleurenpaletten en moderne prints die passen in elk interieur. Zo kun je je bed én geweten opmaken met een goed gevoel.
4. Waarom is duurzaam beddengoed duurder – en is het dat waard?
Duurzaam beddengoed kost vaak iets meer, en dat is begrijpelijk. Je betaalt niet alleen voor het product zelf, maar ook voor:
- eerlijke lonen voor makers,
- milieuvriendelijke processen,
- veilige en gezonde materialen.
Toch zien veel klanten het als een investering in kwaliteit. Zo gaat een duurzaam dekbedovertrek vaak langer mee, blijft deze mooier in de was, en voelt fijner aan. Bovendien slaap je beter met het idee dat je een verantwoorde keuze hebt gemaakt.
“Je bed is de plek waar je elke dag eindigt en begint. Dan mag het toch ook een plek zijn waar je écht lekker én bewust kunt liggen?”
5. Hoe maak ik thuis mijn slaapomgeving duurzamer (zonder alles te vervangen)?
Goed nieuws: je hoeft niet meteen al je lakens weg te doen. Duurzaam leven begint bij kleine stappen. Denk bijvoorbeeld aan:
Kies bij vervanging voor kwaliteit: investeer in één goed dekbedovertrek van biologisch katoen of Tencel, in plaats van drie synthetische. Is je dekbed toe aan vervanging, ga dan eens kijken naar een dekbed van een duurzaam materiaal zoals Tencel, wol of zijde.
Was bewust: op lage temperatuur, met ecologisch wasmiddel, en liever aan de lucht laten drogen dan in de droger.
Zo maak je stap voor stap je slaapkamer groener – en je nachtrust rustiger.
Geef door: beddengoed dat je niet meer gebruikt, kun je vaak nog doneren of recyclen. Zelf doneer ik geretourneerde items die niet meer aan de retourvoorwaarden voldoen, niet meer verkocht kunnen worden en welke de klant toch niet meer retour wil ontvangen, aan de kledingbank. Zo wordt het beddengoed niet verspilt en maak ik er mensen blij mee die dit goed kunnen gebruiken.
Duurzaam slapen, stijlvol wakker worden
Duurzaam beddengoed is méér dan een trend. Het is een manier om bewust te leven, zonder concessies te doen aan comfort of stijl. Of je nu kiest voor biologisch katoen, een innovatief materiaal als Tencel, of liever op zoek gaat naar een fair geproduceerd ontwerp: elke keuze telt.
Ben je benieuwd naar onze duurzame collectie? Neem dan eens een kijkje in onze categorie
Laat je je liever persoonlijk adviseren? Ik help je graag bij het vinden van beddengoed dat niet alleen goed voelt, maar ook goed doet.
Je kunt mij bereiken per email, telefoon of Whatsapp