Menu
0
✔️ Gratis Verzenden en Retour
✔️ Snelle Levering
✔️ Achteraf Betalen
✔️ Persoonlijk advies
21Sep2018
Waarom niets zo fijn is als slapen onder flanel.

Waarom niets zo fijn is als slapen onder flanel.

Door: MoniqueReacties: 0

Het najaar is aangebroken en de nachten worden killer. Ik koppel mijn vierseizoenen dekbed weer aan elkaar en pak mijn favoriete dekbedovertrek van flanel uit de kast. Na het opmaken van mijn bed kan ik niet wachten om erin te kruipen!

GOED SLAPEN IS JE GOED VOELEN

Mijn wekker springt alweer een gat in de lucht. Hoewel het nog heerlijk warm is onder de dekens en ik nog wel even wil blijven liggen, voel ik me fit. Met lichte tegenzin, maar goede moed, stap ik uit bed. Een nieuwe dag is aangebroken en die kan ik met gemak aan!

Wist je dat een goede nachtrust ervoor zorgt dat je lichaam gezond blijft? Tijdens mijn werk overdag merk ik bijvoorbeeld dat mijn geheugen veel beter werkt. Ook kan ik me beter concentreren. Dat is echter nog niet alles. Zo is je slaap van invloed op allerlei lichaamsfuncties. Je huid, hersenen, stofwisseling, gewrichten; ze hebben allemaal baat bij een goede nachtrust. Door goed en voldoende te rusten, voel je je overdag veel beter.


RUSTEN WE VOLDOENDE UIT?

Goed slapen, zoals afgelopen nacht, doe ik echter niet altijd. Het gaat ook weleens moeizamer. Vooral als ik 's avonds nog lang naar een scherm heb gestaard, bijvoorbeeld van mijn laptop. In dat geval kan ik niet in slaap komen of slaap ik juist niet goed door en word ik vroeg wakker. Herkenbaar? We zijn niet de enige.

Zo blijkt uit onderzoek van de Hersenstichting dat we vaak wel lang genoeg in bed liggen, maar niet altijd voldoende uitrusten. Dit kan in eerste instantie leiden tot mindere prestaties overdag. De gevolgen kunnen echter ook ernstiger zijn. Als je chronisch slecht slaapt, loop je namelijk meer risico op angststoornissen, dementie, obesitas en meer vervelende aandoeningen. Het is dus echt belangrijk om goed te slapen. Maar wat hebben we daarvoor nodig?

WAT HEBBEN WE NODIG VOOR EEN GOEDE NACHTRUST?

Bij een goede nachtrust moet ik meteen denken aan mijn eigen bed. Jij ook? Wat is er nu lekkerder dan na een vakantie weer onder je eigen dekbed te kruipen? Zelf heb ik een voorkeur voor katoenflanel, omdat dit warm en zacht is. Die heb ik dan ook niet voor niets weer uit de kast getrokken!

Daarnaast moet een dekbed niet te dik zijn, maar ook niet te dun. Heb je weleens onder een te warm of te koud dekbed gelegen? De kans is groot dat je niet goed hebt geslapen. Ons lichaam raakt er namelijk door in de war. Je slaapt minder diep, onrustig of wordt midden in de nacht wakker. Zo rust je niet goed uit en ben je ’s ochtends nog steeds moe. En het is al zo moeilijk om op te staan als het buiten donker en koud is!

WARMTE IN BED

Als we gaan slapen, daalt de temperatuur van ons lichaam. Voor een goede nachtrust moet er een niet al te groot verschil zijn tussen de temperatuur in bed en die daarbuiten.

Soms is het in mijn slaapkamer niet aangenaam. In dat geval zet ik een raampje open of zet ik de verwarming eventjes aan. Gemakkelijk geregeld. Voor de temperatuur onder de dekens speelt het materiaal van het dekbedovertrek echter een belangrijke rol. Je kunt vaak kiezen voor wol, linnen, katoen en polyester in allerlei kwaliteiten, kleuren en printjes. Voor de komende kille herfst- en winternachten kies ik echter voor een flanel dekbedovertrek met een flanellen hoeslaken. Zo behoud ik een constante temperatuur in bed. En dat is fijn als het daarbuiten kouder is!

WAAROM IS FLANEL ZO LEKKER WARM?

Maar hoe zorgt flanel dan voor die constante temperatuur? De stof wordt op een specifieke manier vervaardigd. Het wordt meestal gemaakt van 100% katoen, maar kan ook uit synthetisch materiaal worden geweven. De manier van weven zorgt voor de fijne eigenschappen. Het los gesponnen katoenen garen wordt namelijk in een linnen- of keperbinding geweven. Hoe meer garen er wordt gebruikt, hoe fijner de stof wordt.

Flanel

Na het weven wordt de stof aan een of beide kanten een beetje geruwd. In de ruimte tussen de opgeruwde vezels blijft een laagje lucht staan. Dat isolerende laagje houdt de warmte vast en zorgt ervoor dat flanel lekker zacht en wollig aanvoelt. Bovendien is flanel heel licht. Het absorbeert vloeistoffen, maar is ook snel weer droog. Dat zorgt ervoor dat de stof goed ademt en niet klam en zweterig voelt.

EEN HEERLIJKE NACHTRUST

Het is belangrijk dat we goed slapen, zoals we hebben kunnen lezen. Hiervoor hebben we niet alleen een fijn bed met een goed dekbed nodig, maar ook een aangenaam dekbedovertrek. In de koudere maanden van het jaar is het bovendien van belang dat we het niet te koud krijgen onder de dekens.

Slapen onder flanellen beddengoed is dan ook ideaal. Zodra ik hieronder stap, neemt de stof meteen mijn lichaamstemperatuur aan. Zo lig ik er meteen warmpjes bij. Aangezien flanel warmte vasthoudt en toch ademt, krijg ik het niet te koud of te warm. Op die manier slaap ik beter door en krijgt mijn lichaam alle tijd om goed uit te rusten.

Bovendien is flanel heel duurzaam. Doordat het dicht geweven is, is het stevig en slijt het niet snel, ook niet na vaak wassen. Flanellen beddengoed is verkrijgbaar met diverse leuke prints en in effen varianten.

Flanel heeft één nadeel. Het voelt namelijk zo lekker zacht aan, dat ik het na een heerlijke nacht wel een beetje lastig vind om op te staan. Zeker als het buiten koud is. Toch merk ik ook dat ik uitgerust wakker word. En dat geeft weer genoeg energie om de nieuwe dag te omarmen!

Bekijk hier mijn flanellen dekbedovertrekken

Tags

  Laat een reactie achter

  Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

  Wil je op de hoogte blijven van alle leuke nieuwtjes en acties?

  Abonneer

  Account aanmaken

  Door een account aan te maken in deze winkel kun je het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

  Registreren

  Recent toegevoegd

  Je hebt geen artikelen in je winkelwagen.

  Totaal incl. btw:€0,00
  Klarna Betaal lateriDealPayPalGiftcardCreditCardBancontactKBCBelfius

  Verzendkosten berekenen

  Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.