Pubers en slaap ... drama?

  • Geplaatst op
  • Door Monique
Pubers en slaap ... drama?

Jongeren ontwikkelen vanaf hun puberteit vaak een chronisch slaaptekort.

Met een zoon die net 14 jaar is geworden is het puberen 2.0 in ons gezin toegetreden.

Iedere vraag die je stelt om iets voor je te doen wordt standaard beantwoord met nee, de draadloze box lijkt niet uit te kunnen, want stel je voor dat er een moment rust in huis is, en klagen over van alles en niks is niet meer weg te denken. We prijzen onszelf nog gelukkig want ergens diep in dat puberende jongetje zit een lieverd die ook al  zegt hij nee hij het even later toch doet zonder te morren, mits je hem de tijd geeft. Verwacht niet dat wanneer je iets vraagt het direct gebeurt, maar binnen het half uur is het in de regel toch wel gedaan. In het begin ging ik er nog weleens tegenin, want als je iets vraagt bedoel je daar vaak wel mee of ze dat op dat moment willen doen. Maar dat liep vaak uit op gemor want…Mam, ik moet nog even iets op Insta en Snapchat, en ik heb een berg huiswerk, niet normaal.

Een punt waarin we zeer van mening verschillen is de tijd dat hij naar bed moet. Het is het afgelopen jaar al redelijk veel in de media geweest dat jongeren vanaf hun puberteit een chronisch slaaptekort hebben. Maar hoe bepaal je nou de bedtijd van je kind? Grofweg kun je aanhouden dat een puber zo’n 9 uur slaap nodig heeft per nacht. Met die insteek hebben we aan het begin van het schooljaar zijn bedtijd vastgesteld op 22.00 uur. Ook is de afspraak dat de Ipad en zijn mobiele telefoon om 20.30 uur aan de opladers gaan en dat er niet meer in wordt gekeken. Het blauwe licht van deze apparaten veroorzaakt  immers een verschuiving in je biologische klok en als je voor het slapen gaan nog cognitief wordt gestimuleerd door het drukken op knopjes is dit ook niet echt bevorderlijk. Dat ging heel goed totdat hij besloot iedere avond te gaan ‘trainen’ en voor hij in bed stapt nog enkele sit-ups en push-ups moet doen. Neem van mij aan op die leeftijd kunnen ook jongens heel ijdel zijn.

 Puber en Slaap

Hij vertrok netjes om 22.00uur naar boven, maar wanneer ik dan een halfuurtje later naar boven ging om hem nog even welterusten te wensen liep mijnheer daar nog vrolijk rond, moest er nog gedoucht worden, tanden gepoetst en zijn tas voor de volgende dag worden ingepakt. Toen hij de volgende morgen, met een beetje gebrom, gewoon op tijd beneden aan de ontbijttafel zat, besloten we er eerst maar eens niets van te zeggen.

Maar dit duurde maar een paar dagen, en in plaats van hem maar 1 keer te hoeven roepen, moesten we er nog 1 of 2 keer achteraan roepen en kwam zijn schema om op tijd op school te komen aardig onder druk te staan.

We hebben hem gevraagd hoe hij dacht dat dit nou ineens niet meer haalbaar was. Zijn reactie was : Ik heb ook echt géén idee!  Want toegeven dat je fout zit is volgens mij iets wat het puberbrein uitgeschakeld heeft.

In overleg hebben we de tijd dat hij naar boven gaat teruggebracht naar 21.30 uur op doordeweekse dagen en dan mag hij boven nog zijn ding doen en ervoor zorgen dat hij tussen 22.00 uur en 22.30  uur gedoucht en wel in bed ligt. Het raam zetten we ’s nachts op een kier en met de beginnende nachtvorst is zijn katoenen dekbedovertrek vervangen door een lekker warm en zacht dekbedovertrek van flanel.

Toen ik hem vanochtend wakker maakte om 7 uur zei hij :

Mam ik ga trouwen….met mijn bed!

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »

Gratis Verzenden en Gratis Retourneren binnen 30 dagen

Snelle Levering

Persoonlijke service, ik help je graag

Achteraf Betalen binnen 14 dagen via Afterpay