Gratis verzenden en retourneren
Snelle levering
Achteraf betalen
Persoonlijk advies
Menu
0
12Jul2023
Nieuw beddengoed wassen

Nieuw beddengoed wassen

Door: MoniqueReacties: 0

Een fris kleurtje of een heerlijk zomers stofje, soms is je dekbedovertrek en onderlaken toe aan vernieuwing en dan kun je maar beter gelijk een mooie set kopen die past bij de stijl van je slaapkamer, nietwaar? Maar voordat je de mooie set op kunt maken is het raadzaam om het eerst te wassen. Waarom nieuw beddengoed voor gebruik eerst wassen? Dat gaan we je uitleggen.

Waarom nieuw beddengoed eerst wassen?

Het is raadzaam om nieuw beddengoed eerst te wassen voordat je het gaat gebruiken om de volgende redenen:

  • Het is hygiënisch om beddengoed eerst te wassen voor gebruik. Het beddengoed is namelijk tijdens de productie in aanraking gekomen met allerlei chemische stoffen, kleur- en verfstoffen en machines. Daarnaast zit het in een verpakking, meestal van plastic, dat ook de nodige geur kan afgeven. Met deze gedachte denk ik wel dat je begrijpt dat het lekker is om nieuw beddengoed eerst te wassen voordat je het op je bed legt.
  • Door beddengoed eerst te wassen verklein je de kans op huidirritatie. Zoals we hierboven genoemd hebben komt de stof door diverse processen in contact met andere stoffen die de huid kunnen irriteren. Zeker als je een gevoelige huid hebt, is het een must om nieuw beddengoed eerst te wassen.
  • Wie is er niet dol op heerlijk comfortabel en zacht beddengoed? Precies! Nieuwe hoeslakens en dekbedovertrekken voelen meestal een beetje stijf en hard aan. Door het eerst te wassen, wordt de vezel zachter en dus comfortabeler om onder te liggen.

Hoe was je een nieuw dekbedovertrek?

Dat we nieuw beddengoed moeten wassen is wel duidelijk. Maar hoe was je een nieuw beddengoed?

Op hoeveel graden moet je nieuw beddengoed wassen?

  • Begin bij de belangrijkste stap: controleer het wasvoorschrift. Er zijn namelijk diverse merken dekbedovertrekken van verschillende materialen. Je kunt namelijk niet alle stoffen, zoals katoen of flanel op een standaard wasprogramma wassen. Op het label staat precies op hoeveel graden je het dekbedovertrek mag wassen. Maar was het de eerste keer zeker niet zo heet als op het wasvoorschrift staat, want het is nog niet zo vuil. Maximaal 30 graden is voor de eerste wasbeurt prima.

Is het aan te raden om nieuw beddengoed apart te wassen?

  • Was het beddengoed apart en was het niet samen met andere kledingstukken. Het kan zijn dat er nog restjes verf in het beddengoed zitten die er eerst uit gewassen moeten worden. Deze wil je natuurlijk niet op je andere kleding of handdoeken krijgen.

Nieuw beddengoed binnenstebuiten wassen?

  • Vouw het dekbed binnenstebuiten, zodat de kleuren langer en beter behouden blijven.
  • Stop de wasmachine niet te vol, anders kan de wasmachine niet goed zijn werk doen of komt het beddengoed er behoorlijk verkreukt uit.

Vloeibaar wasmiddel of waspoeder?

  • Pas je wasmiddel aan op de stof van het beddengoed en stel de juiste temperatuur in op je wasmachine. Gebruik niet te veel wasmiddel, want dit kan de vezel en de kleur juist aantasten. Bovendien kunnen overtollige zeepresten zorgen voor huidirritatie.
  • Gebruik liever vloeibaar wasmiddel dan waspoeder, omdat dit beter oplost in water.

Wasverzachter toevoegen bij nieuw beddengoed?

  • Laat wasverzachter achterwege tijdens het wassen van beddengoed, dit kan de vezel en kleur aantasten. Voeg liever een scheutje azijn toe. Azijn haalt kalk uit het water en zorgt voor een stralend schone en zachte was.
  • Je kunt het beddengoed een keer extra laten spoelen om overtollige zeepresten te verwijderen.

Beddengoed in de droger of beddengoed buiten hangen?

Je kunt beddengoed drogen op verschillende manieren:

  • In de droger. Maar kijk wel even op het wasvoorschrift of de stof in de droger kan. Sommige stoffen krimpen enorm in de droger en zijn dus minder geschikt.
  • Droog het binnenstebuiten op lage temperatuur om te voorkomen dat het beddengoed gaat kreuken en sneller kleur verliest.
  • Aan de lucht laten drogen. Dit kun je doen door de dekbedovertrekken buiten aan de waslijn te hangen, maar ook binnen over een droogrek. Doe dit ook weer binnenstebuiten.
  • Tip: als je last hebt van hooikoorts is het niet handig om wasgoed buiten aan de lijn te drogen, want pollen en stuifmeel blijft aan het beddengoed kleven en neem je mee naar binnen.
  • Zorg er altijd voor dat beddengoed goed droog is wanneer je het bed opmaakt of deze in je kast legt. Wanneer je vochtig of nat beddengoed op je bed legt, kan het muf gaan ruiken of zelfs stinken. En dat is het laatste wat je wilt, want je wilt graag in een fris en schoon bed met een perfect dekbed slapen!

Hoe vaak moet je beddengoed wassen?

Hoe vaak je beddengoed moet wassen, hangt af van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan hoe vaak je in je bed slaapt, de hoeveelheid transpiratie/bacteriën die je produceert en de hoeveelheid stof in je slaapkamer. Gemiddeld wordt beddengoed om de week (tot uiterlijk twee weken) gewassen om in een schoon en hygiënisch bed te slapen.

Toe aan nieuw beddengoed?

Is het tijd om je dekbedovertrek te vervangen? In mijn webshop vind je de beste merken, mooiste materialen en uiteenlopende prints.

Heb je hulp nodig bij het maken van je keuze? Aarzel dan niet en neem gerust contact met mij op.

 

 

 

Tags

    Laat een reactie achter

    Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

    Wil je op de hoogte blijven van alle leuke nieuwtjes en acties?

    Abonneer

    Account aanmaken

    Door een account aan te maken in deze winkel kun je het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

    Registreren

    Recent toegevoegd

    Je hebt geen artikelen in je winkelwagen.

    Totaal incl. btw:€0,00
    Klarna Betaal lateriDealPayPalGiftcardCreditCardBancontactKBCBelfius

    Verzendkosten berekenen

    Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.