Gratis verzenden en retourneren
Snelle levering
Achteraf betalen
Persoonlijk advies
Menu
0
22Sep2023
Is het tijd om je dekbed te vervangen?

Is het tijd om je dekbed te vervangen?

Door: MoniqueReacties: 0

Wie is er niet dol op een fijne slaapomgeving met een comfortabel bed en heerlijk zacht beddengoed? Dekbedden behoren tot de meest gebruikte items in je huishouden. Maar zoals alles wat dagelijks wordt gebruikt, heeft ook een dekbed een beperkte levensduur. Hoe weet je nu wanneer het tijd is om je oude, vertrouwde dekbed te vervangen? Lees verder voor de juiste tips en informatie. 

Hoe lang kan een dekbed meegaan?

Hoewel de levensduur van dekbedden afhankelijk is van de kwaliteit en het materiaal, wordt over het algemeen aangenomen dat een goed dekbed tussen de 5 en 10 jaar meegaat. Uiteraard speelt de frequentie van gebruik en het onderhoud ook een rol.

Wat is de levensduur van verschillende dekbedden?

Er zijn verschillende soorten dekbedden verkrijgbaar met allemaal hun eigen eigenschappen en levensduur. 

  • Synthetisch dekbed: Hoogwaardige synthetische materialen, zoals microvezel of bepaalde polyester vullingen hebben een levensduur van 5 tot 10 jaar. Uiteraard is het afhankelijk van de intensiteit van het gebruik en het onderhoud van het dekbed.
  • Donzen dekbed: Bij goed onderhoud kan een donzen dekbed 10 tot 20 jaar of zelfs langer meegaan, mits het geen klonten vormt of zijn isolerende capaciteit verliest.
  • Wollen dekbed: Een wollen dekbed kan tussen de 8 en 15 jaar meegaan. Tekenen van slijtage, zoals verlies van dikte of structuur, gaten en dunne gebieden zijn indicaties dat het dekbed aan vervanging toe is.
  • Zijden dekbed: Deze dekbedden gaan over het algemeen 10 tot 15 jaar mee.
  • Katoenen dekbed: Deze dekbedden hebben een levensduur van 5 tot 10 jaar.

 

Waar laat ik mijn oude dekbed?

Na aankoop van een nieuw dekbed, blijf je achter met je oude. Wat kun je ermee doen? Probeer het te recyclen, dat is beter voor het milieu. Er zijn verschillende opties, zoals donatie voor een daklozenopvang of dierenasiel, als dekbed voor je huisdier of hergebruik het voor het maken van kleine kussentjes.

Levensduur van je dekbed verlengen

Wil je de levensduur van je dekbed verlengen? Het regelmatig wassen (op een daarvoor bestemd wasprogramma) en luchten in de buitenlucht, evenals het gebruik van een dekbedovertrek, verlengt de levensduur van je dekbed. 

Tijd voor een nieuw dekbed

Niet elk probleem met een dekbed betekent dat het onmiddellijk vervangen moet worden. Let op onderstaande punten en check ze regelmatig.

  1. Ongelijke verdeling van vulling: Als je merkt dat de vulling van je dekbed is verplaatst of klonten vormt, dan is het misschien tijd voor vervanging. Anders geeft het dekbed niet meer het comfort en de warmte die je nodig hebt voor een goede nachtrust.
  2. Geurtjes: Ondanks regelmatige reiniging kan een oud dekbed geurtjes vasthouden. Deze kunnen afkomstig zijn van transpiratie, huidsmeer, huisdieren of andere bronnen. Een aanhoudende geur die niet meer weg te krijgen is, is een duidelijke indicatie dat het tijd is voor een nieuw dekbed.
  3. Allergiesymptomen: Een oud dekbed kan huisstofmijten en andere allergenen bevatten, wat symptomen zoals niezen, jeukende ogen en huiduitslag kan veroorzaken. Ervaar je (steeds vaker) klachten, dan is het tijd voor een nieuw dekbed. Overweeg dan een anti-huisstofmijt dekbed of een anti-allergeen dekbed.
  4. Slijtageplekken: Er kunnen ook dunne gebieden, scheuren, losse naden of andere slijtageplekken aanwezig zijn waardoor het dekbed vervangen moet worden.
  5. Andere behoeften: Soms verandert je behoefte, zoals in de verschillende seizoenen. Het kan zijn dat je huidige dekbed te warm of te koud aanvoelt. Dit kan een gelegenheid zijn om een ander of extra dekbed te kiezen dat beter past bij je huidige behoeften. Een 4-seizoenen dekbed kan dan uitkomst bieden.
  6. Comfort: Als je simpelweg merkt dat je niet zo comfortabel bent als voorheen, of als je dekbed niet meer zo zacht of ondersteunend aanvoelt, kan dit een teken zijn dat het tijd is voor een nieuw dekbed.

Door bovenstaande punten in de gaten te houden, kun je ervoor zorgen dat je altijd geniet van een dekbed met het comfort en de ondersteuning die je nodig hebt voor een goede nachtrust.

Tags

    Laat een reactie achter

    Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

    Wil je op de hoogte blijven van alle leuke nieuwtjes en acties?

    Abonneer

    Account aanmaken

    Door een account aan te maken in deze winkel kun je het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

    Registreren

    Recent toegevoegd

    Je hebt geen artikelen in je winkelwagen.

    Totaal incl. btw:€0,00
    Klarna Betaal lateriDealPayPalGiftcardCreditCardBancontactKBCBelfius

    Verzendkosten berekenen

    Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.