Gratis verzenden en retourneren
Snelle levering
Achteraf betalen
Persoonlijk advies
Menu
0
10Aug2017
De Powernap!

De Powernap!

Powernaps bieden dan ook uitkomst voor de mensen die 's nachts niet goed de slaap kunnen vatten. Het is over het algemeen een geaccepteerd fenomeen, toegepast door vele beroemdheden en visionairs. Toch is er controverse ontstaan naar verloop van tijd. Is een powernap wel zo gezond? Heeft het geen negatieve effecten? Als je een powernap neemt, hoe lang moet deze dan duren? Etc. etc.

Wat is een powernap nou precies?

Mensen zijn steeds drukker en dit beïnvloed de slaap vaak op negatieve wijze. Een powernap kan dan helpen. Mensen kijken er negatief tegenaan wanneer iemand midden op de dag gaat slapen, maar voor een powernap wordt vaak een oogje toegeknepen. Het wordt overal ter wereld anders genoemd, we kennen immers allemaal de termen schoonheidsslaap en siësta wel (al duurt laatstgenoemde wel langer dan de gemiddelde powernap). Al met al kan een powernap een positieve werking hebben, máár dan zijn er wel enkele regels om rekening mee te houden.

Powernap gezond?

Er zijn veel onderzoeken naar gedaan, en de meeste gaven aan dat een powernap gezond lijkt te zijn. Ik citeer: "Een kort middagdutje heeft een positief effect op het functioneren van mensen, of ze nu jong of oud zijn. Het stelt je in staat om alerter, creatiever en meer stressbestendig aan het laatste gedeelte van je dag te beginnen." Daarnaast lijkt het ook een goede uitwerking op je brein te hebben en dan in het specifiek op je geheugen.

Tijdsduur powernap

Hoe lang een powernap mag duren is deels persoonsgebonden. Wel is duidelijk dat 30 minuten wel echt het maximum is. Zo voorkom je namelijk dat je in de diepe slaapfase terecht komt, met als gevolg dat je juist moe en duf wakker zal worden. Ander effect is ook dat je dan juist 's nachts minder goed zou kunnen slapen en dan beland je in een negatieve vicieuze cirkel. Al met al: sommigen vinden 10 minuten perfect, de ander 20 minuten, maar houd het in ieder geval onder de 30 minuten.

Waar moet ik nog meer op letten?

Op dit onderwerp zijn de onderzoekers verdeeld. De antwoorden variëren van tussen 2 en 3 uur in de middag tot direct na de lunch. Na 3 uur wordt niet als positief ervaren, maar mocht je het powernappen gaan overwegen, probeer dan gewoon uit wat voor jou het beste werkt. Veel powernaps (lees: dagelijks) en dus zo weinig mogelijk inspannen, zorgt voor het maximale resultaat in de vorm van rendement. Er treedt dan gewenning op en dan gaat het steeds eenvoudiger. Houd je biologische ritme op gang, consistentie is het sleutelwoord, maar waar ga je liggen? Ook hier geldt: wat werkt voor jou het beste? Je mag best op bed gaan liggen (waak dan wel extra voor het overschrijden van de 30 minuten), maar in je luie stoel of op de bank zou voor jou ook goed kunnen werken. Zorg er wel voor dat je telefoon in die korte periode niet gaat rinkelen, minimaliseer de mogelijke afleiding. Overigens, een compensatieregeling bestaat niet. Een powernap is een extra steuntje in de rug om je scherpte gedurende de dag in stand te houden of zelfs te vergroten. Onthoud dus goed dat een powernap geen uren slaap zal compenseren. Zorg voor voldoende slaap gedurende de nacht (6-9 uur sowieso).

Powernap ze (maar met mate)!

Tags

    Laat een reactie achter

    Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

    Wil je op de hoogte blijven van alle leuke nieuwtjes en acties?

    Abonneer

    Account aanmaken

    Door een account aan te maken in deze winkel kun je het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

    Registreren

    Recent toegevoegd

    Je hebt geen artikelen in je winkelwagen.

    Totaal incl. btw:€0,00
    Klarna Betaal lateriDealPayPalGiftcardCreditCardBancontactKBCBelfius

    Verzendkosten berekenen

    Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.